Hvor gammel kan en tispe være ved første parring?

Svar:
Tisper bør være minst 18 mnd gamle  og ha hatt minst en løpetid før hun parres for første gang. Det finnes ikke et eksakt svar på maks alder ved parring av hund. Dette varierer med blant annet rase, hundens fysikk og helse. Generelt blir de små rasene eldre enn de største. Norsk Kennelklubb krever helseattest fra veterinær dersom hunden er over 6 år ved parring så dette kan brukes som utgangspunkt. Dersom det er første gang hunden parres vil jeg anbefale at hunden ikke er mye eldre enn 6 år, og 4 år for de aller største rasene. Tisper som har hatt kull tidligere bør ikke parres etter at de har fylt 8 år. Eldre tisper har dårligere fruktbarhet, høyere risiko for spontanabort, fødselsproblemer og komplikasjoner etter fødsel. Det er lurt å ta en helseundersøkelse på hunden din før du parrer henne. Dersom alt er i orden tenker jeg at det for en dansk svensk gårdshund er greit å parres første gang i en alder av 6 år, men du bør ikke vente noe særlig lenger.