Slik forlenger katten livet ditt

Forskning tyder på at kattens maling kan være nøkkelen til hemmeligheten bak de velkjente ni liv. Det er en kjent sak at katter maler når de er tilfredse, men har du noen gang tenkt over at den durende lyden også kan ha helsebringende effekter?

Kan få sår og skader til å gro
Kattens velkjente maling er lydbølger med frekvens mellom 25 og 150 hertz. Nøyaktig hvordan mekanismen for å lage denne lyden fungerer, vet man ikke sikkert, men man antar at lyden produseres i strupehodet ved hjelp av stemmebåndene og musklene som befinner seg her. Et samspill mellom nervesignaler til musklene og luftstrømmen når katten puster får stemmebåndene til å vibrere. Vibrasjonene gjør at musklene stimuleres selv når katten hviler. På denne måten kan katten opprettholde sin muskelmasse med minimal bruk av energi.

Forskning tyder på at lydbølger med samme frekvens som kattens maling kan ha helsebringende effekter. Lydbølgene kan bidra til økt bentetthet slik at knoklene blir sterkere og gjøre at sår og skader gror raskere. Man tror også at maling bidrar til å holde kattens muskelmasse ved like. Lyden av en malende katt har dessuten stressreduserende effekt på mange mennesker.

Kan vi lære av kattene
Det er fortsatt mye mystikk rundt kattens maling, men kanskje kan vi med tiden bruke kunnskapen i humanmedisinen. For syke og skadede mennesker som blir sengeliggende over lang tid er tap av muskel- og benmasse en alvorlig følge. Ved å opprettholde et sterkt muskel- og skjelettsystem, kan disse pasientene komme seg raskere på bena. Også astronauter som befinner seg i vektløs tilstand er avhengig av trening og behandling for å unngå stort tap av muskelmasse.