Griser kan også ha ull

På gården jeg bor, har de tre ullgriser, Lucky, Ulla og Mini, som koser seg ute hele året. De har et stort beiteområde der de beveger seg fritt, og så klart hus de kan gå inn i dersom det regner og blåser. Det er så fint å se griser som lever slik de fortjener!

De lever et lykkelig griseliv der de løper, leker med hverandre, graver i jorden og ruller seg i gjørmen. Om vinteren får de lang, krøllete pels som kan minne om saueull, men er striere. Ullgriser kalles også mangalitsasvin og er utbredt i Sørøst Europa, særlig Ungarn. De blir stadig mer populære i Norge pga. sin hardførhet og smakfulle, marmorerte kjøtt som regnes som en delikatesse. Pelsen og det tykke fettlaget gjør at ullgrisen tåler kulde godt og den kan fint bo ute gjennom den norske vinteren. Når det blir varmt i været kjøler de seg ned ved å grave liggegroper i fuktig leire eller legge seg i leirete vanndammer. Slik burde alle griser ha det.

Griser bruker trynet til å grave i jorden. Røtter er en del av grisens naturlige kosthold.

Lucky og Ulla nyter vårsolen.