Hvordan vet jeg at løpetiden er over?

De fleste er kjent med tegnene på at hunden har løpetid som blødning fra skjeden, hoven vulva, interessert i hannhunder, flytter halen til side, etc. Men hvordan kan man egentlig vite når løpetiden er over?

Veterinæren kan se i mikroskopet
Eneste sikre metoden er å gjøre en undersøkelse hos dyrlegen som heter vaginal cytologi. Man tar da en svaber/q-tips og stryker på slimhinnen i vagina. Deretter stryker man svaberen over et tynt glass som videre farges med spesialfarge slik at man kan studere cellene som er der i mikroskopet. Veterinæren ser på cellene fra slimhinnen, blodceller og bakterier. Cellene fra slimhinnen i skjeden endrer utseende avhengig av hvor i syklus hunden er.

Illustrasjonen viser hvordan cellene i slimhinnen i skjeden forandrer seg gjennom syklus.

Disse observasjonene kan du selv gjøre
Som sagt er det kun vaginal cytologi som kan fortelle sikkert at løpetiden er over. Det du selv kan se er at de typiske tegnene på løpetid forsvinner. Se etter dette:

  • Sjekk hvor mange dager det har gått siden du først observerte blødning fra vulva. Hos de fleste tisper varer løpetiden totalt 3 uker
  • Sluttet å blø fra vulva
  • Vulva mindre hoven. Kan ta en stund før den er helt tilbake til normal størrelse
  • Tispen får tilbake sitt normale humør. Mange tisper blir mer rastløse og masete under løpetid
  • Slutter å vise interesse for hannhunder. Dette er nok det sikreste tegnet eier selv kan observere på at løpetiden er over. Tispen slutter å stille seg opp for hannhunder, flytter ikke halen til side og vil ofte være sur og jage bort hannhunder som “prøver seg”