Dyr kan også bli solbrente

Påskeværet lever virkelig opp til forventningene i år. Strålende sol og 18 grader er kjærkomment etter de lange vintermånedene. Solen lokker ut både oss mennesker og dyrene, men ikke glem å bruke solfaktor.

Dyr blir solbrente
De aller fleste av oss kjenner til den brennende følelsen i huden etter å ha vært for lenge i solen med vinterblek hud. Rød, tørr hud som svir og er vond å ta på. Men du har kanskje ikke tenkt på at dyr kan bli solbrente akkurat som oss. De fleste dyr har pels som beskytter huden mot solen og solbrenthet er derfor ikke et stort problem. For dyr med tynn pels slik at huden utsettes for direkte sol er saken en annen.

Dorri koser seg i 18 °C og strålende sol i dag.

Hunder blir solbrente på nesen
Griser er glade i å sole seg, men det kan resultere i at de blir solbrente. Lys hud blir lettere solbrent enn mørkere/mer pigmentert hud. Det er derfor som oftest de rosa grisene som blir solbrente. En del griser er flekkete og da er det de lyse partiene av grisen som blir brent. Det samme sees hos hunder uten eller med tynn pels som f.eks. chinese crested og andre nakenhunder. Hos hund er det ganske vanlig å bli solbrent på neseryggen, også hos hunder med pels. Her er gjerne pelsen tynnere og solen står rett på. Et annet utsatt område er øreflippene.

Lys hud blir lettere solbrent. Når griser blir solbrente blir huden rød og tørr.

Bruk solkrem
Solbrenthet hos dyr utarter seg på samme måte som hos oss mennesker. Huden blir rød og øm. Dyrene prøver ofte å klø eller slikke seg. De kan bli rastløse, ubekvemme og slite med å finne en god liggestilling. Etter hvert blir huden tørr og flassete. Dyr som er solbrente bør ikke oppholde seg i direkte sol før huden er normal igjen. Huden leger seg fortere om man smører med fuktighetsgivende krem som f.eks. aloe vera eller heksehassel/trollhassel (witch hazel). Ved mer alvorlig forbrenning kan det være nødvendig med annen topikal behandling som f.eks. sølvsulfadiazinkrem (Flamazine). Griser ruller seg i gjørme som er med på å beskytte mot solen. For å unngå at dyr blir solbrente, kan du smøre med en parfymefri solkrem for barn med høy solfaktor. Dette fås kjøpt på apoteket eller i hudpleiebutikker.

Mini og Dorri nyter påskeferien.