Nå har ormene våknet fra vinterdvalen

I dag var Onela og jeg ute på tur i marka med en venninne og hundene hennes. Vi går ofte i skogen der ikke så mange andre ferdes. Der traff vi på en buorm som nøt solen og tyve grader i ro og mak. Buormen (Natrix natrix) er lett å kjenne igjen pga. de karakteristiske gule flekkene i nakken. Den vi påtraff (se bilder og video) hadde en metallisk grågrønn farge, men ofte er de mørkere enn den vi så.

Den største slangen i Norge
Buorm er den største av de tre ville slangeartene vi har i Norge og kan bli godt over en meter lang. Krabaten vi så var ganske liten, kanskje en halvmeter lang og på tykkelse med en finger.

Ikke farlig
Buormen kan bite og det kan gjøre ordentlig vondt, men den er ikke giftig eller farlig for verken dyr eller mennesker. Våre hunder brydde seg ikke nevneverdig om den lille slangen, men mange hunder er nysgjerrige og vil prøve å leke med eller jage noe på bakken som beveger seg. Man bør ikke la hunder leke med buorm. Neste gang dere treffer på en orm kan det være den giftige huggormen.

Trives nær vann
Man treffer ofte buorm i nærheten av myrer og dammer. Den er nemlig en utmerket svømmer og spiser blant annet frosk og fisk. I likhet med andre slanger er buorm vekselvarm og ligger i dvale om vinteren. Når solen begynner å varme våkner den til liv og kryper ut av bolet sitt for å sole seg.

Les om hva du må gjøre hvis hunden din blir bitt av huggorm på hundehelse.no

Onela og jeg både løper og går mye i skogen og det er mange små vann og myrer i området.