Hvorfor liker ikke katter vann?

Kattemenneske eller ikke, alle vet at katter ikke liker å bli våte og langt mindre ta seg et bad. Heldigvis for katten har den utviklet en annen effektiv måte å holde seg ren på, nemlig ved å slikke seg.

Vasker seg i timevis hver dag
Kattens renslighet er faktisk en av hovedårsakene til at katter ikke liker å bli våte. Katter bruker omtrent en tredjedel av tiden de er våkne på å stelle seg. Når katten slikker og vasker seg, hindrer det at olje fra huden blir liggende i pelsen. Resultatet er at pelsen blir tørrere, mer fluffy, men også mindre vannavstøtende.

Når katter vasker seg blir oljestoffer i pelsen borte og pelsen blir mindre vannavstøtende.

Våt pels blir tung og kald
Har du gått tur med en hund i regnet har du kanskje lagt merke til at selv om hunden ser klissvått ut, er pelsen inn mot huden nesten tørr. Dette er fordi olje i pelsen frastøter seg vann. Hos katt derimot blir pelsen lett gjennomvåt helt inn til huden når katten får vann på seg. Dette gjør pelsen tung og ubehagelig, samt at katten lett kan fryse. Det tar også en god stund før pelsen er tørr igjen. Mens pelsen er våt er det vanskelig for katten å stelle seg, noe som igjen gjør katten misfornøyd.

Katter gjør som de vil
Dersom eier bader eller dusjer katten sin er det enda verre enn å bare bli våt. Katter er selvstendige og vil gjøre som de selv vil. Derfor er det ekstra ille å bli våt dersom de i tillegg tvinges til å gjøre noe mot sin vilje. Katter kan bli sure og fornærmet i timevis etter et ufrivillig bad.

Tigere elsker å bade
Det er også noen som mener at en medvirkende årsak er at katten opprinnelig levde i ørkenklima og ikke er vant til vann. Kattens storerbror, tigeren, er derimot en ivrig svømmer. Tigere bader for å kjøle seg ned og liker også å ta med seg byttedyr og spise i vannet. Noen katteraser som f.eks. bengal og tyrkisk van har en pels som er mer vannavstøtende og disse kattene liker ofte å bade.